Mijn favorieten

Elektra niet volgens NEN-norm. Verkoper aansprakelijk!

Verkoper heeft een woning verkocht met diverse gebreken aan de elektrische installatie. Koper stelt verkoper aansprakelijk voor de kosten van herstel. Feiten Verkoper heeft een woning van het bouwjaar 1968 verkocht aan koper. Bij de verkoop is gebruik gemaakt van de NVM-koopovereenkomst. Verkoper heeft in artikel 5.3. van de NVM-koopovereenkomst verklaard dat de woning de feitelijke eigenschappen zal bezitten voor het normaal gebruik als woonhuis.

Enkele maanden na het transport heeft een deskundige de elektrische installatie afgekeurd omdat diverse elektrische draden in de muur zijn ingemetseld zonder een buizeninstallatie. Een buizeninstallatie zijn doorgaans de gele pvc-buizen waar de elektra draden inzitten. Daarnaast zijn er lasdozen dichtgesmeerd waardoor draden niet vernieuwd kunnen worden en zijn er verkeerde kleuren bedrading gebruikt.

De elektrische installatie voldoet daarmee niet aan de voorschriften van de NEN 1010 (veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties), maar levert niet direct gevaar op omdat de installatie is beveiligd door aardlekschakelaars. Wil men echter aan de voorschriften van de NEN 1010 voldoen dan zijn herstelwerkzaamheden noodzakelijk.

Koper vordert bij de rechtbank de kosten van herstel ter waarde van circa € 7000,- De rechtbank wijst de vordering van koper toe, maar verkoper stelt hoger beroep in bij het hof.

Beoordeling Gerechtshof ’s-Hertogenbosch
Verkoper stelt dat ten tijde van de bouw van de woning in 1968 andere kleurcoderingen toegepast werden dan bij de huidige NEN 1010. Hef hof oordeelt dat als er van de oude kleurstellingen wordt uitgegaan de kleuren van de toegepaste bedrading in de woning nog steeds onjuist zijn. Het hof vindt daarom dat de elektrische installatie in de woning gebrekkig is.

Normaal gebruik:
Voor de vraag of verkoper aansprakelijk is voor de gebrekkige elektrische installatie is artikel 5.3. van de NVM-koopovereenkomst van belang. Artikel 5.3. bepaalt dat de woning de feitelijk eigenschappen zal bezitten voor het normaal gebruik als woonhuis. Onder 'normaal gebruik' wordt in het algemeen verstaan dat de veiligheid van de woning in voldoende mate gewaarborgd dient te zijn, dat er sprake dient te zijn van een redelijke mate van duurzaamheid en dat het woongenot niet wezenlijk wordt aangetast.

Het feit dat de veiligheid voldoende gewaarborgd dient te zijn betekent voor de elektrische installatie dat koper ervan mag uitgaan dat de bouw van de woning of een verbouwing is geschied met inachtneming van de op dat moment geldende voorschriften. Volgens het hof is dit niet het geval. De kleuren van de toegepaste bedrading zijn volgens de NEN 1010 niet toegestaan.

Daarnaast moest ook ten tijde van de bouw in 1968 de elektrische bedrading in een buis beschermd worden. Door deze gebreken staat de elektrische installatie het normale gebruik als woonhuis in de weg. Het feit dat de installatie niet direct gevaarlijk is voor personen doet hier niet aan af. Verkoper is aansprakelijk voor de herstelkosten.

Conclusie
Verkoper heeft bij de verkoop van zijn woning in de NVM-koopovereenkomst het normale gebruik als woonhuis gegarandeerd. Dit betekent dat de veiligheid van de woning in voldoende mate gewaarborgd dient te zijn, dat sprake dient te zijn van een redelijke mate van duurzaamheid en dat het woongenot niet wezenlijk wordt aangetast. Nu de elektrische installatie van de woning ten tijde de aanleg niet is geschied met inachtneming van de NEN 1010, schiet verkoper tekort.

De uitspraak is te vinden op: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:GHSHE:2015:3586 

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen Annet de Jong Makelaardij 

bron : NVM Juridische Dienst.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring