Mijn favorieten

Wat is nu precies roerend en onroerend goed bij de koop van een huis?

Lijst van roerende zaken

Teleurstellingen wilt u natuurlijk voorkomen. Voor u een bod uitbrengt op een huis moet u het eigenlijk al met de verkoper eens zijn over wat wel en niet bij het huis hoort. Want als die prachtige parketvloer niet bij de prijs is inbegrepen, wilt u vast een lager bedrag betalen. Daarom heeft Annet de Jong Makelaardij standaard al een lijst roerende zaken opgenomen in de brochure c.q. presentatie van de woning.

Een lijst roerende zaken maakt standaard deel uit van de modelovereenkomst voor het kopen van een bestaande woning. Dan weet u precies waar u voor tekent.

 

Afspraken

In principe mag de verkoper al de roerende zaken meenemen naar zijn nieuwe huis en hoort alles wat onroerend is bij de woning die hij achterlaat. Dat is het uitgangspunt. Maar dat betekent niet dat u er onderling geen andere afspraken over kunt maken. Misschien is de verkoper erg gehecht aan de drie rozenstruikjes die hij helemaal zelf gekweekt heeft. Officieel zijn die struiken onroerende zaken - ze zitten immers vast in de grond - maar als u er van tevoren overeenstemming over bereikt dat ze niet bij de koop zijn inbegrepen, hoeft hij ze natuurlijk niet achter te laten.

 

Wat is onroerend?

Staan de rozen van de verkoper los in potten, dan mag hij ze zonder meer meenemen. Potplanten zijn roerende zaken. Maar wat is dan het verschil tussen roerend en onroerend? In een eenvoudige versie van de juridische definitie: onroerend zijn de grond, ook planten en struiken, en alle zaken die 'duurzaam met de grond verenigd zijn', zoals het huis zelf en bijvoorbeeld de douche (bestanddeel van het huis) die daar in gebouwd is. En alle zaken die niet binnen die definitie vallen zijn roerend. Dat klinkt wel mooi, maar de definitie laat ruimte voor interpretatie en dus voor meningsverschillen.

 

Wel of niet bij de koop inbegrepen?

Om de definitie sluitend te krijgen zou je het als volgt kunnen zeggen. Wat zo vastzit aan het huis dat het niet zonder schade weggehaald kan worden, is een onroerende zaak en dus bij de verkoopprijs inbegrepen. Dat klinkt niet zo ingewikkeld. Toch is het ook wel eens zo dat iets zonder schade verwijderd kan worden, maar toch bij het huis hoort. Dat is bijvoorbeeld het geval bij dingen die speciaal voor het huis zijn gemaakt of waarvan u mag veronderstellen dat ze bij het huis horen, de afstandsbediening van de garage bijvoorbeeld. Zonder die afstandsbediening kunt u immers geen gebruik maken van de garage. In de discussie over wat nou wel en niet bij de koop is inbegrepen, ontstaat dus snel onduidelijkheid. Daarom is het zo belangrijk dat u afspraken maakt. Ga er niet van uit dat ‘dat het toch voor zich spreekt' dat een bepaald onderdeel bij de koop hoort. Daar denkt de verkoper misschien heel anders over!

 

Hoort het wel of niet bij het huis?
 

Parket
 

Als het parket zwevend is gelegd op een isolerende onderlaag, dan gaat het om een roerende zaak. De verkoper mag het parket dan dus meenemen, als u er geen andere afspraken over maakt. Parket is alleen onroerend als het is vastgelijmd of-gespijkerd. Vooral in appartementen worden parketten vaak zwevend gelegd, omdat er dan een etage lager minder geluid doorklinkt.

Planten in de tuin
 

Als de planten in potten staan, zijn het roerende zaken. Waarschijnlijk verhuist de verkoper die mee. Staan de planten vast in de grond, dan horen ze bij de tuin en het huis. Toch komt het vrij vaak voor dat hele struiken en boompjes worden uitgegraven meegesleept.

Zonnescherm
 

Sommige zonneschermen zitten zo bevestigd dat ze eigenlijk niet zonder schade te verwijderen zijn. In dat geval gaat het dus om onroerende zaken.

Afzuigkap
 

In een inbouwkeuken is een afzuigkap meestaai zo gemonteerd dat hij er zonder schade niet uit te krijgen is en is dus onroerend. Maar een handige doe-het-zelver heeft er misschien zelf eentje gekocht en geïnstalleerd. Die is vaak zo weer los te maken en hoeft hij dus niet achter te laten.

Rolluiken
 

Rolluiken voor zonwering zijn vaak gemakkelijk te verwijderen, zonder dat er schade ontstaat. Dan gaat het om roerende zaken. Iets anders geldt voor rolluiken die bedoeld zijn om inbrekers buiten te houden. Die zijn heel moeilijk weg te halen - als het goed is - en horen om die reden bij het huis.

 

Bron: Eigen Huis Magazine.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring