Mijn favorieten

Aankopers Marten en Angeline van der Steeg

Klanten Marten en Angeline van der Steeg en kinderen Femke en Jochem

 

Wonen in Friesland was een wens van Marten (41) en Angeline (39) van der Steeg uit Ede. Met hun 3-jarige tweeling Femke en Jochem woonden ze wel naar hun zin in daar op de Veluwe, doch de rust, ruimte en vooral het water van Friesland trokken meer. Maar dan moet daar natuurlijk wel werk gevonden kunnen worden. Door zijn baan bij een grote inkoopvereniging kwam Marten in kontakt met Poiesz Supermarkten BV en op een goede dag kreeg hij een managementfunctie aangeboden op hun hoofdkantoor in Sneek. Om eerst de kat nog even uit de boom te kijken pendelde hij maandenlang elke dag op en neer tussen Ede en Sneek. Dat is op den duur niet vol te houden, dus zodra duidelijk was dat het werk goed beviel, besloten Marten en Angeline te gaan verhuizen.

 

 

“Annet begreep precies wat voor huis we zochten”

 

Geen onnodig risico

Angeline: “We wilden eerst ons eigen huis verkopen want we lopen liever geen onnodig risico. In Ede hadden we een goede makelaar met wie het klikte, en ons huis was binnen een paar weken verkocht.” Eén zorg minder dus. Maar toen moest er nog een nieuw huis in Sneek gevonden worden en liefst zo snel mogelijk. “Dankzij internet hoef je daarvoor tegenwoordig eigenlijk geen makelaar meer in te schakelen,” zegt Marten. Dat ze dat toch deden heeft te maken met de grote afstand tussen Ede en Sneek en met de slechte informatie over huizen die te koop stonden. Marten: “We zagen bijvoorbeeld een leuk huis dat helaas net die ochtend verkocht bleek te zijn. De betreffende makelaar gebeld, uitgelegd wat we zochten en gevraagd of hij nog iets vergelijkbaars had, krijgen we botweg te horen: kijk maar op onze website. En dat gebeurde niet één keer maar bij meerdere makelaars. Er is helemaal geen aandacht voor je en er wordt geen moeite gedaan. Daar schrokken we van. Je zult je huis maar bij zo’n kantoor in de verkoop hebben!
 

Rationeel

Dat schoot niet op, dus uiteindelijk besluiten ze als kopers zelf ook een makelaar in de arm te nemen. Maar dan wel graag iemand die niet de kantjes er af loopt. Op aanraden van Kees Poiesz kwamen ze bij Annet de Jong terecht. Marten: “Net als bij onze makelaar in Ede klikte het meteen. Ze liet ons rustig vertellen wat we belangrijk vonden en begreep toen precies wat voor huis het moest worden.” Vooral belangrijk vinden Marten en Angeline de rationele benadering van een aankoopmakelaar. Angeline: “Zagen we een mooi huis, dan riepen wij ‘o wat leuk, het ligt aan het water’, terwijl Annet nuchter opmerkte: ‘ja, maar het heeft wel achterstallig onderhoud.’ Als aspirant koper ben je gauw emotioneel betrokken bij een huis. Dan zie je wel de leuke dingen maar let je te weinig op wat er aan mankeert. Annet bleef heel rustig en zorgde met haar gedegen adviezen dat we met beide benen op de grond bleven staan.”
 

Rollen omgedraaid

Na al een aantal huizen te hebben bezichtigd, hoorde Marten eind 2008 toevallig van een collega dat die haar huis ging verkopen. Hoewel dat huis niet aan het water ligt, is het verder precies wat ze zoeken: ruim, goed onderhouden, rustig gelegen, grote tuin en dichtbij scholen en winkels. Angeline is bij het zien van de foto’s meteen enthousiast en als Marten het gaat bezichtigen weet hij het ook zeker: dit is het. De verkoopmakelaar heeft echter slecht nieuws: de eigenaresse stelt als voorwaarde dat ze tot augustus in het huis kan blijven wonen. Dat is te laat voor Marten en Angeline en teleurgesteld gooien ze ook deze map in de prullenmand. Maar de volgende dag belt Annet. Marten: “Ze had er nog eens over nagedacht en zei: ‘Als jullie dit huis zo graag willen hebben, draai de rollen dan om. Kom gewoon met een goed bod en stel zelf als voorwaarde dat jullie er in januari in kunnen.’ Die aanpak werkte. Een week later was het huis van ons en we zijn er hartstikke blij mee.”
 


De tip van Marten en Angeline:

“Kies een makelaar met wie het ook persoonlijk klikt. Het is geen pak suiker dat je koopt, dus je hebt iemand nodig die je vertrouwt en die moeite voor je doet .”