Mijn favorieten

Aankopers Monika en Arnold Bos

Klant Monica Bos

 

Een oud huis in het centrum van Sneek, dat was de droom van Monika en Arnold Bos. Wat ze uiteindelijk kochten was een relatief nieuw huis aan de buitenkant van de stad. Heel iets anders dus? Nee, toch niet. Het lijkt namelijk wel of het was voorbestemd dat ze dit huis zouden kopen, want aan álle andere punten op hun wensenlijstje voldoet het in detail.


 

“Wat betreft huizen kopen, zijn wij natuurlijk maar leken”

 

Hectiek

Na een tijdlang te hebben gewoond in achtereenvolgens Utrecht en Amsterdam waren Monika (30) en Arnold (32) de hectiek van de Randstad flink beu. “Erg leuk in het begin, maar na een tijdje word je gek van de drukte, de hardere mentaliteit én van de torenhoge huizenprijzen. Voor een klein appartementje betaal je in Amsterdam net zoveel als hier in Sneek voor een compleet huis met een tuin voor en achter,” zegt Monika. Bewust ging het stel daarom terug naar Friesland, waar hun ‘roots’ liggen. Maar dan moest er behalve een huis natuurlijk ook werk gevonden worden.

 

Praktijk

Monika’s vader heeft een tandarts- enpraktijk in Sneek en zocht daar een manager voor. Die baan bleek geknipt voor Monika. Ze heeft rechten gestudeerd maar voelt zich nu helemaal op haar plaats als leidinggevende van deze praktijk met circa 15 medewerkers. Arnold kon er bovendien een eigen tandtech- nisch laboratorium beginnen, dus mooier kon het niet. Daarna restte alleen nog het vinden van een woning. Monika: “Annet was patiënt bij mijn vader en hij vertelde haar een keer dat wij op zoek waren naar een huis in Sneek. De volgende dag stapte ze al direct m’n kantoortje binnen met wat informatie en om te vragen naar onze wensen. Ik mocht haar meteen: een nuchtere meid, prettig in de omgang.”
 

Wensen

Toch namen ze Annet niet gelijk in de arm: “We wilden eerst zelf wat rondkijken, zonder daarbij steeds een makelaar op sleeptouw te nemen.” Ze gingen dus van karakteristiek pand naar karakteristiek pand, het ene nog mooier dan het andere, maar al snel werd het hun duidelijk dat zoiets toch niet voor hen was weggelegd. “Je moet zelf een beetje handig zijn want aan zo’n oud huis moet altijd wel wat gebeuren. En als je overal een vakman voor moet inroepen, wordt het een nachtmerrie.”

Aldus Monika, die toen samen met Arnold maar besloot op zoek te gaan naar een min of meer kant-en-klaar huis dat aan alle andere wensen zou voldoen. Die wensen waren: mooie keuken, liefst met natuurstenen vloer en granieten aanrechtblad, houten vloer in de woonkamer, open haard, grote tuin en, bovenaan de lijst, een luxe badkamer met alles erop en eraan.
 

Makelaar

Op Funda.nl vonden ze uiteindelijk zo’n huis in een rustige straat in de wijk Tinga, net buiten de ringweg van Sneek. “Het stond nog maar twee dagen op de site, en aan de foto’s te zien was dit helemaal perfect. We hebben meteen Annet gebeld en gevraagd of ze met ons mee wilde voor een eerste bezichtiging. Want als het gaat om het kopen van een huis zijn wij natuurlijk maar leken en dan is het bijzonder prettig als er een deskundige over je schouder meekijkt. Het gaat tenslote om een hele investering. Wat ons opviel is hoe goed Annet naar haar klanten luistert. Ze wist alles nog van ons eerste gesprekje bij mij op kantoor en we hoefden dus niets dubbel uit te leggen. Een makelaar ziet ook dingen waar je zelf misschien niet zo op let. Zo wees Annet bijvoorbeeld op een scheur in het plafond en een lek in de dubbele beglazing. Bij de prijsonderhandelingen heeft Annet zich als onze aankoopmakelaar ook dik terugverdiend.”

 

Badkamer

Het voorlopig koopcontract werd in juli getekend maar de overdracht vond pas in december plaats omdat de vorige bewoners tijd nodig hadden voor een grote verbouwing van de door hen aangekochte woning. Toevallig is dat overigens wél een oud huis in het centrum. Monika en Arnold hoefden niet veel meer te doen dan het huis van binnen opnieuw te schilderen. Ook wat keuken en vloerkeuze betreft hadden de vorige bewoners dezelfde smaak en bovendien hadden ze boven de garage een prachtige badkamer met design sanitair én een sauna gerealiseerd. “Daar zijn we als een baksteen voor gevallen,” zegt Monika terwijl ze ons trots de riante ruimte toont. Beneden laat ze de grote achtertuin zien, met uitzicht op een landerij en bossages. Tevreden zegt ze: “Zoveel rust en ruimte hadden we ons in Amsterdam nooit kunnen veroorloven.”


 

De tip van Monika en Arnold:

“Blijf met beide benen op de grond staan want een huis moet niet alleen mooi maar ook praktisch zijn.”