Mijn favorieten

Aankopers Niels en Femke

Klanten Niels en Femke


Achteraf gezien hebben ze alle geluk van de wereld gehad. Freelance sportjournalist Niels van Marle en tandarts Femke Westbroek woonden samen in Groningen en waren op zoek naar een huis in Heerenveen omdat het centraal gelegen lag ten opzichte van hun beider werk. Maar of ze daar ook zouden blijven? Niels: “We komen hier allebei vandaan, maar het is niet echt de stad van ons hart. Bovendien was het goed mogelijk dat Femke ergens verder weg een praktijk zou gaan beginnen.”

 

“Makelaar gaf ons zekerheid bij het bieden op ons droomhuis”


Verliefd op een huis

Alle kans dus dat het wonen in Heerenveen niet van lange duur zou zijn en om die reden besluiten Niels en Femke daar geen huis te kopen maar te huren. Een gouden greep, zo weten ze nu, want in de tussentijd is het er niet makkelijker op geworden een huis te verkopen. En wat ze al vermoedden werd bewaarheid: Femke gaat permanent als tandarts werken in Workum, dus willen ze die kant op verhuizen. Omdat het beiden toch wat meer stadsmensen zijn, besluiten ze niet in Workum zelf maar in Sneek te gaan wonen. Ze gaan zoeken op internet en pluizen de kranten na. Begin december 2008 vinden ze een modern huis met grote tuin aan de rand van Sneek waar ze allebei op slag verliefd op raken, maar waarvan de vraagprijs aan de hoge kant is. Hoe moet het nu verder?


Kopzorgen

Femke: “Als je een huis zó graag wilt hebben, loop je het gevaar dat je er teveel voor gaat betalen. Van familie en vrienden kregen we het advies om als kopers, vooral ook omdat we starters waren, zelf een makelaar in de arm te nemen die ons zou kunnen begeleiden bij het hele proces. Dat bleek een goede raad die ik op mijn beurt ook weer aan anderen geef want het heeft ons heel veel kopzorgen bespaard.” Alweer via internet komen ze terecht bij Annet de Jong Makelaardij. Niels: “Omdat hun website ons het meeste aansprak. Annet en haar vader kwamen sympathiek en vertrouwd over toen we hun foto’s op de site zagen. ” Femke: “We zochten bewust een wat kleiner makelaarskantoor waarbij we geen nummer zouden zijn en onze belangen beter behartigd zouden worden.”


Begeleiding

Dat bleek in de praktijk ook zo te zijn. Niels: “Wiebren de Jong is een reële man die rustig tijd voor ons maakte, ook buiten kantooruren. Hij spiegelde de zaken niet mooier voor dan ze waren, maar zei gewoon eerlijk wat de voor- en nadelen van het huis waren en waar het openingsbod ongeveer op zou moeten liggen. Hij heeft ons uitstekend begeleid bij het bieden en hield ons steeds van alles op de hoogte. Binnen een week was de zaak rond en hadden we het huis voor een prijs die binnen ons budget lag. Bovendien heeft hij het huis heel goed bekeken, tot in de kruipruimte toe, heeft hij de geschiedenis van de bouw bestudeerd, een vergelijking gemaakt met andere huizen in de buurt en gecontroleerd of er in de omgeving verdere bouwplannen waren, zodat we niet ineens worden geconfronteerd met een weg of andere huizen voor de deur. Het kopen van een huis blijft natuurlijk een spannend gebeuren, maar de zekerheid dat er iemand is die alles goed voor je in de gaten houdt, maakte het een stuk minder stressvol.”


De tip van Niels en Femke:

"Neem ook als koper een makelaar in de arm. Dan worden je belangen behartigd door iemand met kennis van zaken en sta je heel wat steviger in je schoenen bij het bieden.”