Mijn favorieten

Verkopers Leo en Jissy VisserVerkopers Leo en Jissy Visser

 

De situatie is herkenbaar: “We worden ouder, de kinderen zijn de deur uit, het huis wordt te groot, we willen naar een appartement.” Leo (58) en Jissy (56) Visser hadden alles goed overdacht. Door een ongeluk kan Leo z'n handen niet meer goed gebruiken en het onderhoud van huis en tuin werd dus een probleem. Daarom besloten ze op zoek te gaan naar een huurappartement om zorgeloos te kunnen wonen.

Voordat ze hun vijf slaapkamers tellende huis in de gewilde Sneeker wijk Tinga te koop zetten, lieten ze er nog een nieuwe keuken en badkamer in plaatsen zodat alles er spic-en-span uitzag. Je zou verwachten dat kopers zich dan in rijen van drie gaan opstellen. Maar de financiële crisis gooide roet in het eten. Hun huis bleef maandenlang onverkocht….


 

“Kies een makelaar die werk wil maken van de verkoop“

 

Slapeloze nachten

“Achteraf gezien mogen we helemaal niet klagen. Maar ik heb echt wel eens slapeloze nachten gehad,” zegt Jissy. Leo heeft daarentegen geen moment getwijfeld aan de goede afloop. “Het huis was goed onderhouden met een mooi aangelegde tuin. Daar zijn heus wel gegadigden voor. Alleen duurt het momenteel allemaal wat langer,” zegt hij nuchter. Beiden zijn blij dat ze een makelaar in de arm genomen hebben voor de verkoop. "Voor een professionele aanpak, maar ook om met kijkers door het huis te gaan, want dat moet je echt niet zelf willen doen."
 

Enthousiast

Via internet kozen ze drie makelaars en vroegen die per e-mail om een offerte. Jissy: "De eerste die reageerde was Annet. Ze stuurde ons direct alle informatie die we nodig hadden. De andere makelaars reageerden pas dagen later, en dan ook nog maar half." De keus was dus gauw gemaakt. Bovendien was er meteen een persoonlijke klik. "Annet begreep precies wat ik bedoelde," zegt Jissy. Leo vult aan: “Ze was zelf ook enthousiast over ons huis. Dat geeft een vertrouwd gevoel."
 

Kijkers

In februari 2011 werd hun huis, waarin ze 26 jaar hadden gewoond, te koop gezet. De vraagprijs van iets boven de twee ton leek in eerste instantie helemaal niet gek, maar ook Leo en Jissy hebben door schade en schande moeten ondervinden dat de huizenprijzen de afgelopen tijd flink gedaald zijn. Jissy: "Annet had een profiel voor ons aangemaakt op Funda, waarop we konden zien dat ons huis vaak bekeken werd. We kregen ook regelmatig kijkers, en veel complimenten over de mooie foto's, maar geen biedingen. Na de zomer hield het zelfs met de kijkers op. Inmiddels hadden we wel een huurappartement gevonden en het moment dat we de definitieve beslissing moesten nemen, kwam steeds dichterbij. Toen zijn we maar weer eens binnengelopen bij Annet. We vonden daar altijd een luisterend oor, zowel bij haar als bij Wiebren."

 

Opruimen

Annet adviseerde niet langer te aarzelen maar door te pakken met een combinatie van maatregelen om de verkoop te versnellen. Nummer één was om opnieuw met een vergrootglas door het huis gaan en alles nóg netter te maken. Hier en daar was de verf niet meer zo mooi en daar was kritiek op gekomen. Overdoen dus. Jissy: "Je zou denken dat mensen daar wel doorheen kijken, maar die tijd is geweest. Als je je huis wilt verkopen is het motto: opruimen, opruimen, opruimen. Vergeet die geur van appeltaart, daar verkoop je echt je huis niet meer mee. Tegenwoordig moet alles er perfect uitzien. Zelfs de bloemblaadjes moeten bij wijze van spreken gestreken zijn."
 

Prijsverlaging

Het tweede, belangrijkste advies, was om de prijs niet steeds met kleine beetjes te verlagen, maar in één keer een grotere stap te nemen. "Ze raadde ons aan onder de drempel van twee ton te gaan zitten en tegelijk maakte ze van ons huis een 'Tophuis' op Funda, zodat het vaker wordt aangeklikt. Er kwamen meteen weer twee kijkers. De eersten waren nogal negatief, terwijl het tweede stel alles prachtig vond. Maar juist dat eerste stel, waarvan later bleek dat ze ons huis al maanden in de gaten hadden gehouden in de hoop dat de prijs zou zakken, maakte een afspraak voor een tweede bezichtiging en belde even later met een bod. Dat lag een stuk onder de vraagprijs maar we hebben aangeboden het verschil te delen. Anderhalf uur later was het huis verkocht. Op 16 december is het contract getekend en een maand later konden we onze nieuwe huurflat aan het Boschplein, in het centrum van Sneek, betrekken. Eind goed, al goed!"De tip van Jissy en Leo:
 

"Schakel zoveel mogelijk de social media in bij de verkoop van je huis. Laat al je vrienden een link plaatsen op Facebook en Twitter, want hoe meer het in de belangstelling staat, hoe groter de kans dat je het verkoopt."