Mijn favorieten

Verkopers Peter van der Meer en Ingrid den Hoed

Verkopers Peter van der Meer en Ingrid den Hoed

 

De box in de hoek van de kamer verraadt meteen de reden waarom Peter en Ingrid hun karakteristieke pand in hartje Sneek wilden verkopen. “Inderdaad,” knikt Ingrid, “de komst van onze Silke, nu een jaar geleden, maakte dat we gingen rondkijken naar een huis met een tuin. Want dit pand is dan wel reuze apart; met een klein kind is het niet zo praktisch. Het heeft namelijk geen tuin en ook geen plat dak of balkon.” Een groot nadeel zou je zeggen, maar toch was het relatief snel verkocht, niet in de laatste plaats dankzij de mooie foto’s op de site van Annet de Jong Makelaardij.


 

“Mooie foto's op de website trokken veel aandacht”

 

Zakelijk

Ingrid (41) : “Toen we het besluit namen om het te gaan verkopen hebben we twee makelaars uitgenodigd. De ene was een man. Peter (40) vond hem het meest geschikt, maar ik vond ’m iets te losjes en vrijblijvend. De andere was Annet. Ik vond sowieso een vrouw wel leuk maar wat voor mij de doorslag gaf, was dat ze zich heel goed had voorbereid en lekker zakelijk was. Ze had bijvoorbeeld al bij het kadaster geïnformeerd en een vergelijking gemaakt met panden in de omgeving.”  Het werd dus Annet en van hun keuze hebben ze geen spijt gehad want de hele procedure is soepel verlopen.

 

Stijlvol

Het is een prachtig huis, zo stijlvol verbouwd en ingericht dat het in een vooraanstaand woontijdschrift niet zou misstaan. Beneden heeft Peter zijn bouwadviesbedrijf. Via een open trap kom je boven in de grote leef- en kookruimte, die door middel van hoogteverschillen in het plafond optisch in drie verschillende ruimtes is ingedeeld. Originele details zoals de brede,  houten vloerdelen en het donker eiken balkenplafond harmoniëren schitterend met de moderne inrichting en de knaloranje stoelen. De keuken staat vrij in de ruimte en hoewel daarin veel rvs is verwerkt, is het geheel allesbehalve kil.
 

Belangstelling

Zelf zijn Ingrid en Peter ook verknocht aan dit pand, dat ze negen jaar geleden kochten en grotendeels zelf hebben verbouwd tot wat het nu is. Ze zijn zich er echter terdege van bewust dat het huis z’n beperkingen heeft, en waren dan ook verrast dat er toch zoveel belangstelling voor was. Ingrid: “Er zijn meer dan 20 kijkers geweest. Iedereen was enthousiast terwijl het duidelijk maar voor enkelen geschikt was.” Gek genoeg is het pand uiteindelijk verkocht aan een gezin met drie kinderen in de tiener-leeftijd. Het gebrek aan een tuin was voor deze mensen geen bezwaar. Net als Peter en Ingrid willen ze een bootje in de gracht leggen en op zonnige dagen daarmee gaan varen. “Dat beviel ons ook prima, want als je allebei werkt, heb je toch geen tijd om in de tuin te gaan zitten.”
 

Verbouwing

Straks moeten Ingrid en Peter dus wel gaan grasmaaien en schoffelen. Ze hebben een huis met een tuin gekocht in Jutrijp. Het is wederom een monumentaal pand waar veel aan moet gebeuren. Peter heeft er duidelijk zin in en vertelt: “We willen het helemaal in oude glorie herstellen. Veel van de mooie details zijn verdwenen achter betimmering. Wij gaan die allemaal weer in het zicht brengen.” Maar zelf beginnen ze niet meer aan die enorme klus. “O nee,” zegt hij wijs, “dit keer laten we het mooi door een aannemer doen. Alleen het slopen en het schilderen nemen we voor eigen rekening.” Het scheelt natuurlijk een stuk dat Peter een deskundige is op bouwgebied. Om die reden vonden ze het ook niet nodig een aankoopmakelaar in de arm te nemen toen ze op zoek gingen naar een ander huis. Annet hebben ze echter wel de taxatie van hun nieuwe huis laten doen.
 

Vraagprijs

Hun prachtige pand in Sneek heeft uiteindelijk wat minder opgebracht dan ze hadden gehoopt, maar daar hebben ze wel vrede mee. Peter kan zich helemaal vinden in een nuchtere opmerking van de vader van Annet, Wybren de Jong. “Die zei dat we het maar moesten vergelijken met het kopen van een auto. Het heeft geen zin je blind te staren op de hoogte van de inruilprijs.Waar het uiteindelijk om gaat is het bedrag dat je bij moet passen. Zo is het ook met huizen. Die zijn momenteel minder waard, maar het nadeel dat je daarvan als verkoper hebt, vertaalt zich weer in een voordeel als je gaat kopen. Bovendien betaal je nu minder overdrachtsbelasting.”

 

  

De tip van Ingrid en Peter:

“Laat je niet uit het veld slaan door malaise in de huizenmarkt want lagere verkoopprijzen worden weer gecompenseerd door lagere aankoopprijzen.”