Mijn favorieten

Verkopers Wytse en Janny Bouma

Verkopers Wytse en Janny Bouma

Je hebt besloten je huis te gaan verkopen. Maar hoe vind je een goede makelaar die dat snel en goed voor je kan doen? Wytse en Janny Bouma vroegen de aannemer die hun nieuwe huis ging bouwen of hij misschien iemand voor ze wist. En die adviseerde Annet de Jong.

 

 

“Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht”

 

Ervaring

Voorzichtig uitgedrukt zijn makelaars en notarissen meestal niet de grootste vrienden van Wytse (41). Hij ziet ze eigenlijk als een noodzakelijk kwaad. “Als ik het zelf kon, had ik het zelf wel gedaan. Maar er komt een hoop kijken bij het verkopen van een huis. En ieder z’n vak.” Met Annet kon hij echter prima door één deur. “We kregen meteen een goede indruk,” zeggen Wytse en Janny. Hoewel het stel dus niet is gaan ‘shoppen’ voor een makelaar, wilden ze ook niet helemaal blindvaren op het advies van de aannemer. Wytse: “Het gaat om een groot bedrag en de bemiddeling van de makelaar kost ook een hoop geld, dus je wilt zeker weten dat de verkoop in goede handen is. We hebben bij de kennismaking onder andere gevraagd naar Annets ervaring. Dat zat wel goed. Ze werkt al 11 jaar in de makelaardij en heeft dus zowel goede als slechte economische tijden meegemaakt.”
 

Kinderen

Wytse en Janny (35) weten precies wat ze willen en laten zich niet gek maken. Twaalf jaar geleden betrokken ze hun huis in Itens, dat toen nog een huurwoning was. Twee jaar later bood de woningstichting hun de mogelijkheid het huis te kopen, en die kans grepen ze met beide handen aan. Inmiddels hebben ze drie dochtertjes van 8, 4 en 1 jaar dus een beetje meer berg- en speelruimte zou fijn zijn. Toen ze hoorden dat er even verderop in het dorp een ruim opgezet plan voor 11 woningen gebouwd zou gaan worden, schreven ze daar met succes op in. Als alles goed gaat, kunnen ze over enkele maanden hun nieuwe huis betrekken. Het is een mooie twee-onder-één-kap-woning met 4 slaapkamers, een grotere tuin én een garage.
 

Starterswoning

Een leuke stap voorwaarts, maar het huis dat ze achterlaten heeft ook veel voordelen. Met een grote woonkamer, drie slaapkamers en een achtertuin met vrij uitzicht, is het een ideale starters- woning. Wytse en Janny zijn niet van die mensen die het onderste uit de kan willen hebben, dus ze kozen voor een realistische vraagprijs in de hoop het huis snel te kunnen verkopen. Toch liep het allerminst storm. “We hebben welgeteld twee kijkers gehad,” vertelt Janny. Eén daarvan kocht het huis vijf maanden later. Weliswaar tegen een wat lager bedrag dan de toch al scherpe vraagprijs, maar Wytse en Janny begrijpen dat er gewoon niet meer in zat. Wytse: “Het is een jong stel en we zijn het met Annet eens dat dit voor deze mensen echt het maximum is. Dan kun je wel vast blijven houden aan je vraagprijs in de hoop dat er uiteindelijk iemand komt die dat wil betalen, maar je moet afwachten of dat gaat lukken en ondertussen zit je dan nog een hele tijd in de stress.”
 

Dorp

Wytse en Janny vinden het heerlijk dat ze in hetzelfde dorp blijven wonen. Wytse werkt in Leeuwarden en Janny in Heerenveen, dus Itens ligt voor hen mooi centraal. Bovendien woont de moeder van Janny in het naburige Rien en haar zus in Itens en zij fungeren elk een dag in de week als kinderoppas. Wytse komt uit een gehucht in de buurt van Itens en is dus ook een echt dorpsmens. Hun kinderen weten ook niet beter. “Zij vinden Wommels al een grote stad,” zegt Janny. Maar niet iedereen is gecharmeerd van zo’n piepklein dorpje. Janny: “Er zijn hier bijvoorbeeld geen winkels en geen openbaar vervoer. Dat kan kopers afschrikken omdat ze het hier wat té rustig vinden.” Het spreekwoord “beter één vogel in de hand dan tien in de lucht” is een gouden regel als het gaat om het vinden van kopers voor je huis, en Wytse en Janny beamen dat volmondig. Ze zijn blij dat hun huis relatief snel is verkocht en dat ze niet met dubbele lasten komen te zitten. In alle rust kunnen ze zich nu concentreren op de bouw van hun nieuwe huis en de aanstaande verhuizing. 

 

 

De tip van Wytse en Janny:

“Het gaat om een groot bedrag en de bemiddeling door een makelaar is ook redelijk duur, dus ga niet  met de eerste de beste in zee maar laat je vooraf goed informeren.”